Hvordan behandle en forstørret lever

Hvordan behandle en forstørret lever

En forstørret lever, vanligvis kjent som hepatomegali, er ikke en sykdom, men mer en indikasjon på et annet fysiologisk problem. Sykdommer som vanligvis er assosiert med forstørret lever er metabolske mangler, hjerteproblemer, hepatitt eller kreft. Noen symptomer på denne tilstanden inkluderer alvorlig magesmerter, ømhet i leverområdet, en lett tarmbevegelse eller gulsott (guling av huden). Behandlinger som brukes på pasienter med utvidet lever, avhenger av årsaken eller kilden til tilstanden.

Gi beskjed til din primære lege når du først gjenkjenner ømhet, magesmerter eller unormalt lett farging av tarmbevegelsene dine.

Alkoholrelatert leverforstørrelse er primært irreversibel og kan føre til cirrose. Anbefalt behandling er å begynne trinn for å redusere og avslutte alkoholinntaket. Denne tiltak vil redusere ytterligere hevelse i leveren og utviklingen av cirrose (herding av leveren) fra alkoholmisbruk.

Pasienter med utvidede lever, som oppstår som følge av leverkreft, blir ofte behandlet med kjemoterapi, annen strålebehandling eller kirurgi. Tiltakene bestemmes ut fra nivået og stadiet av leverkreft hos pasienten.

Forstørret lever, på grunn av fet leversykdom eller metabolske forstyrrelser, blir ofte behandlet med inkorporering av et lite fettfattig, sunt kosthold. Vekttap, og en lavmakt daglig treningsrutine oppfordres også til pasienter med denne form for leverforstørrelsestilstand.

Hepatitt A-relatert leversykdom er foreløpig uten effektiv behandling. Hepatitt B og C behandles typisk med medisinering. Avhengig av tilstandstilstanden, kan kirurgi også være et alternativ.

Tips

Behandling av forstørret lever varierer basert på tilstandsårsak. Det er viktig å kontakte en primær lege for å bli riktig diagnostisert.

Hvordan behandle en forstørret lever

FAQ - 💬

❓ Hvad gør man ved forstørret lever?

👉 Ved skrumpelever behandles med vanddrivende og blodtryksnedsættende midler (det er leverblodtrykket som bliver nedsat). Er leverens funktion så dårlig, at affaldsstoffer (ammoniak) ikke fjernes som normalt, vil disse kunne påvirke hjernen, og man udvikler leversvigtshjerne (lever-encefalopati).

❓ Kan en lever helbrede sig selv?

👉 Leveren er nemlig det eneste organ i kroppen, som kan gendanne sig selv, eksempelvis hvis en del af den fjernes under en operation. På dén måde er den en slags kroppens egen superhelt.

❓ Kan man blive helbredt for fedtlever?

👉 Der findes ingen medicin, som helbreder tilstanden. Det er dog vist, at behandling med vitamin E kan mindske betændelsen, men behandlingen anvendes ikke meget i Danmark, da Vitamin-E behandling kan have uønskede virkninger. Har du diabetes kan man overveje behandling med et særligt sukkersygemiddel, pioglitazon.

❓ Hvordan udrenser man leveren?

👉 En af de bedste måder hvorpå man kan rense sin lever, er ved at drikke seks til otte glas mineralvand om dagen. Dette hjælper også med at rense nyrerne og kan endda hjælpe et vægttab på vej. Det er vigtigt at holde sig hydreret og den bedste måde at gøre dette på, er ved at drikke godt med væske.

❓ Kan en forstørret lever blive normal igen?

❓ Er forstørret lever farlig?

❓ Hvad er godt at spise for leveren?

❓ Hvor hurtigt reparerer leveren sig selv?

❓ Er Bananer godt for leveren?

❓ Kan man mærke forstørret lever?

❓ Er kaffe godt for leveren?

Del:
Gitt Noen Kommentar